Rritja globale e popullsisë Mjedisi | Biologji | FuseSchool

Kliko këtu për të parë më shumë video: https://alugha.com/FuseSchool KREDITË Animacion & Dizajn: Joshua Thomas (jtmotion101@gmail.com) Tregimi: Dale Bennett Skenari: George Dietz Nga rreth 2 milion vjet më parë deri në 13,000 vjet më parë kishte disa lloje njerëzore që banonin në tokë. Në fakt, 100,000 vjet më parë kishte të paktën 6 lloje të ndryshme njerëzore! Sot ka vetëm ne: Homo sapiens. Në këtë video, ne do të shohim disa nga momentet kyçe në rritjen e popullsisë sonë, dhe si duket e ardhmja. Speciet tona, Homo sapiens, së pari evoluan rreth 200.000 vjet më parë në Afrikën Lindore. Dhe ngadalë filloi të konkurrojnë kushërinjtë tanë njerëzorë. Dhe rreth 13.000 vjet më parë kushërinjtë tanë përfundimtarë u zhdukën. Gjatë 200.000 viteve të fundit, ne jemi rritur nga 1 person në 7.5 miliardë sot. Popullsia e Homo Sapiens filloi të lulëzojë rreth 70.000 vjet më parë, duke i çuar speciet e tjera njerëzore në zhdukje. Paraardhësit tanë pushtuan të gjitha qoshet e tokës dhe filluan të shpiknin objekte mbresëlënëse. Shpjegimi më i pranuar gjerësisht për suksesin e shpejtë të paraardhësve tanë është një përmirësim i madh në aftësitë tona gjuhësore, prandaj komunikimi dhe aftësia për të ndarë informacionin. 12.000 vjet më parë, në agim të bujqësisë, kishte rreth 5 milion njerëz të gjallë. Paraardhësit tanë filluan të bujqnin disa lloje bimore dhe shtazore, për t'u siguruar atyre një furnizim të besueshëm energjie. Kjo ndryshoi mënyrën se si jetuam. Njerëzit u vendosën përgjithmonë nëpër fusha, dhe popullsia filloi të rritet shumë më shpejt se kurrë më parë. Ne u deshën 2 milion vjet për të arritur 5 milionë njerëz, dhe pastaj 10,000 vjet për të arritur 1 miliard njerëz. Dhe kjo nuk është asgjë në krahasim me atë që duhej të vinte! 200 vjet më parë, popullsia globale ishte rreth 1 miliard njerëz. Tani ne jemi në një 7,5 miliardë të madh sot. Dhe akoma, çdo vit, ka 83 milionë njerëz më shumë që jetojnë në këtë planet. Kjo është popullsia e gjithë Gjermanisë! Ajo filloi me një revolucion të mëtejshëm bujqësor në Evropë në 1700, dhe pastaj revolucionin industrial të viteve 1800. Shpikja e motorit me avull, rritja e prodhimit të ushqimit, shkalla më e mirë e punësimit dhe pagave, përmirësimi i cilësisë së kujdesit shëndetësor dhe standardet e jetesës kanë mundësuar një bum masiv të popullsisë. Në terma të thjeshtë, sepse ka pasur më shumë ushqim dhe ujë të pastër për të shkuar rreth, më pak sëmundje dhe kujdes më të mirë mjekësor për të sëmurët, do të thotë më pak njerëz vdiqën. Njerëzit që përndryshe do të kishin vdekur, mbijetuan duke rritur popullsinë. Ata pastaj kishin fëmijë vetë, duke rritur më tej popullsinë, dhe kështu historia vazhdon. Ne pritet të jemi mbi 11 miliardë nga 2100. Por e vërteta është se askush nuk është i sigurt. Për të mbështetur popullsinë në rritje, ekonomia botërore pritet të trefishohet në madhësi vetëm në këtë shekull. E gjithë kjo është një sfidë masive për burimet natyrore të Tokës, biomes, dhe kafshë të egra. Popullsia mund të vazhdojë të rritet me ritmin e saj aktual, duke krijuar një popullsi botërore prej mbi 10 miliardë në 30 vitet e ardhshme. Që kjo të ndodhë, duhet të ketë ushqim të mjaftueshëm, ujë, strehë, dhe se higjiena dhe kujdesi mjekësor është i mirë. Ose ndoshta popullsia globale zvogëlohet. Mund të ketë burime të pamjaftueshme për të ndarë. Ndoshta ushqimi dhe uji bëhen strehim të pakta ose jo të mjaftueshme për të gjithë ose kujdesin mjekësor, që parandalon sëmundjet dhe shpëton jetën, mund të mos jenë në dispozicion për të gjithë. Ndoshta përdorimi ynë i papërgjegjshëm i antibiotikëve sot mund të rezultojë në një epidemi globale në të ardhmen e afërt. Ose ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu mund të rezultojnë në thatësira serioze ose përmbytje të dëmshme, duke sjellë kështu urinë ose sëmundjen me të. Na vizitoni në www.fuseschool.org, ku të gjitha videot tona janë të organizuara me kujdes në tema dhe porosi specifike, dhe për të parë se çfarë tjetër kemi në ofertë. Komentoni, pëlqeni dhe ndani me nxënësit e tjerë. Ju mund të kërkoni dhe të përgjigjeni pyetjeve, dhe mësuesit do të kthehen tek ju. Këto video mund të përdoren në një model të kthyer në klasë ose si një ndihmë për rishikim. Qasja në një përvojë më të thellë të të mësuarit në platformën dhe aplikacionin FuseSchool: www.fuseschool.org Ky Burim i Hapur Arsimor është pa pagesë, nën një Licencë Creative Commons: Attribution-NonCommercial CC BY-NC (Shiko Aktin e Licencës: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). Ju lejohet të shkarkoni videon për përdorim jofitimprurës, arsimor. Nëse dëshironi të modifikoni videon, ju lutemi na kontaktoni: info@fuseschool.org

LicenseCreative Commons Attribution-NonCommercial

More videos by this producer