Çfarë është elektroliza | Reagimet | Kimi | FuseSchool

Mësoni bazat rreth elektrolizës. Elektroliza është rrjedhja e rrymës elektrike përmes një lëngu i cili shkakton ndryshime kimike. Lëngu mund të jetë një përbërës jonik i shkrirë ose zgjidhje ujore. Lëngu do të përmbajë jonet pozitive që rrjedhin pa pagesë dhe jonet negative. Jonet pozitive quhen kationet, dhe jonet negative quhen anione. Elektroda zhytet në lëng (zgjidhje elektrolit) dhe lidhen me një qelizë elektrike. Elektronet do të fillojnë të rrjedhin në tela dhe kjo do të bëjë që një elektrodë të bëhet e ngarkuar pozitivisht (anodi) dhe tjetri i ngarkuar negativisht (katodë). Kjo ka një efekt të menjëhershëm trokitje në lëngun e shkrirë, dhe jonet në të. Jonet pozitive në lëng (elektrolit) tërhiqen nga elektroda negative (katodë). Jonet negative në lëng (elektrolit), do të tërhiqen në elektrodë pozitive (anode). Kjo është për shkak se akuzat e kundërta elektrike tërheqin. Kur jonet takohen me elektroda, ndodh shkëmbimi i elektroneve dhe kjo shkakton një reaksion kimik. Mos harroni se elektroliza mund të bëhet edhe në zgjidhjet jonike, si dhe komponimet e shkrirë. Sa më e koncentruar të jetë zgjidhja, aq më e madhe është shkalla e rrjedhjes së joneve. Shkalla e rrjedhjes së joneve gjithashtu mund të rritet duke rritur ndryshimin potencial ose tensionin nëpër qelizë. Kjo video është pjesë e “Kimi për Gjithëlloj” - një projekt për edukimin e kimisë nga Fondacioni ynë Charity Fuse - organizata prapa FuseSchool. Këto video mund të përdoren në një model të kthyer në klasë ose si një ndihmë për rishikim. Kliko këtu për të parë më shumë video: https://alugha.com/FuseSchool Cicëroj: https://twitter.com/fuseSchool na shok: http://www.facebook.com/fuseschool Ky Burim i Hapur Arsimor është pa pagesë, nën një Licencë Creative Commons: Attribution-NonCommercial CC BY-NC (Shiko Aktin e Licencës: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). Ju lejohet të shkarkoni videon për përdorim jofitimprurës, arsimor. Nëse dëshironi të modifikoni videon, ju lutemi na kontaktoni: info@fuseschool.org

LicenseCreative Commons Attribution-NonCommercial

More videos by this producer